Blog para teoría organizativa.

Bienvenidos a nuestro blog. Somos los alumnos Oscar, Cristina y Liberto estudiantes de ingeniería industrial, y este blog nos sirve para contactar y poder colgar los diversos trabajos de la parte de teoría organizativa, una parte de la asignatura de economía de la empresa II.

domingo, 7 de marzo de 2010

Pràctica 1: Delegar responsabilitats

Per realitzar aquest cas, hem tingut en compte, un hipotètic cas d’una empresa, en la qual el responsable de la secció on es veu desbordat de feina, creu plenament en la delegació de la feina, a altre gent clarament qualificada. En el següent vídeo, podem veure dos companys de feina xerrant, sobre si delegar o no responsabilitats, en el nostre cas, l’enginyer es veu reflectit en la dona, ja que veu positivisme a l’hora de delegar. No obstant, si ens haguéssim trobat davant d’un cas com el noi, hagués estat més complicat, ja que primerament s’hagués hagut de convèncer dels beneficis de delegar la feina.

http://www.youtube.com/watch?v=7lRv5R1WLk4&NR=1

Introducció:
Ens trobem davant d’una mitjana empresa que es dedica a l’elaboració de tot tipus de projectes de construcció, comprenent des de projectes de disseny, càlcul d’estructures fins a d’implantació de tot tipus d’instal•lacions.
L’empresa està subdividida en cinc departaments, dels quals hi ha un responsable de cada secció. A cada departament trobem una mitja de set subordinats treballant. Formant un grup heterogeni de treballadors, és a dir, es complementen entre ells per a la realització de la feina el més eficientment possible.
Els departaments dels que està constituïda l’empresa són:
·Departament de comptabilitat y màrqueting encarregat, de les finances, recerca de projectes a més de la propagació y la imatge de l’empresa. En aquest departament hi treballen dos economistes, un especialista en màrqueting, un enginyer tècnic, un de relacions públiques i dos contables. Tot això està sota la supervisió (director de departament) per un economista.
·El departament de càlcul d’estructures, encarregat de tots els càlculs corresponents a la construcció del projecte. Aquest departament està format per dos arquitectes tècnics, dos enginyers industrials, especialitzats en construcció, i dos especialistes en resistència de materials. El cap d’aquest departament és un enginyer industrial.
·El departament d’instal•lacions elèctriques, encarregats des d’instal•lació de maquinaria, fins a l’enllumenat. Està format enginyers tècnic i superiors, especialitzats en l’àmbit elèctric. El cap d’aquest departament és un enginyer industrial.
·El departament d’instal•lacions d’aigua gas i normativa antiincendis. Encarregat del que el seu nom indica. Aquest departament també està format per enginyers tècnics i superiors, però són mecànics. Compten amb l’ajuda externa d’una persona que els ajuda amb la normativa actual i els hi va revisant que la compleixin. El cap de departament és un enginyer industrial.
·El departament de disseny, comprès per arquitectes i dissenyadors industrials encarregats de la distribució, disseny i eficiència del projecte. També treballen dos especialistes en finances.
Desenvolupament del cas:
El cas està succeint en el departament d’instal•lacions elèctriques, dirigit per un enginyer industrial superior encarregat de supervisar tots el projectes.
En aquesta temporada estan molt saturats de projectes, de manera que per solucionar el problema y desembossar la secció s’han reunit tots els caps de departament decidint delegar l’últim projecte que els ha arribat.
Aquest projecte es tracta de la instal•lació elèctrica d’una nau industrial de dos mil metres quadrats, amb un període d’entrega de sis mesos. A l’empresa hi ha quatre departaments als qui poder delegar aquesta comanda, però abans es realitza una tria en funció de les característiques de cada departament.
1.El departament de comptabilitat y màrqueting automàticament queda descartat per la seva incompatibilitat de treball, ja que realitzen tasques molt diferents y els treballadors que comprenen aquest departament són gent molt especialitzada en el seu camp.
2.El departament de disseny, encara que està comprés en majoria per arquitectes, l’altre part del grup de treball són dissenyadors i financers, és a dir personal no qualificat per a realitzar aquesta tasca, per aquesta raó i per no sobrecarregar de treball a una part del departament queda descartat aquesta secció.
3.En aquest tercer grup estan ficats els dos departaments restants, el de càlcul d’estructures i el d’instal•lacions d’aigua, gas i normativa antiincendis. Tots dos grups estan constituïts per enginyers tècnics qualificats per a realitzar el projecte y per enginyers superiors industrials, personal amb competència en aquest àmbit.
Per poder decidir quin dels dos departaments agafa el projecte, es té en compte el volum de projectes de cada departament. Ara mateix el de càlcul d’estructures també van bastant al límit de feina de manera que es decideix cedir aquest projecte al departament d’instal•lacions d’aigua, gas i normativa antiincendis.
A la reunió amb els departaments s’acorda delegar el contingut sencer del projecte; instal•lacions de l’enllumenat, instal•lacions de maquinaria i costos de la mateixa. Per prestar ajuda i tenir un correcte inici de projecte se’ls fa entrega de la normativa que s’ha de seguir i projectes similars que els puguin ajudar en aquesta tasca.
Inicialment dos enginyers tècnics del departament d’instal•lacions elèctriques compaginaran la seva feina amb aquest nou projecte delegat i una vegada encarrilat el projecte es deixarà una quota de llibertat per a la finalització del projecte, encara que una vegada per setmana des del inici fins al final es reuniran amb el cap del departament elèctric.
A més a més tota l’empresa haurà d’estar informada d’aquest canvi de projecte de secció per així no caure en suspicàcies ni mal entesos. Ja que aquest canvi podria portar mots mal de cap dins l’empresa si no queda tot clar. Es pretén amb això que tota la empresa sigui conscient d’aquesta delegació, ja que es dóna total llibertat als treballadors que si consideren que els seus coneixements poden ser útils per la realització de la tasca, amb tota llibertat poden col•laborar o aportar ajudes al projecte. És important que surti bé, ja que és la primera vegada que interactuen d’una manera tan clara diferents projectes, i un cop estigui finalitzat servirà per treballs posteriors millorant els punts febles que hagin pogut millorar.
Conclusions
Han passat els 6 mesos, i hem pogut entregar el projecte correctament, i el client ha quedat satisfet. Ens hem reunit el dos departaments sencers que han intervingut, l’elèctric i el d’instal•lacions d’aigua, així com un economista i un arquitecte que havien ajudat en el projecte. S’ha comentat el positivisme de que inicialment els dos enginyers del departament elèctric ajudessin a començar-lo, així com els projectes en què basar-se. No obstant les reunions setmanals no han estat del tot aprofitades ja que era molt rígid i no es corresponia amb els avanços amb projectes. S’ha comentat que el fet de compartir els dos departaments ha estat del tot positiu, perquè s’han pogut adaptar correctament i han vist que de cara el futur pot ser més productiu treballar plegats. Finalment s’ha agraït a tots els treballadors d’aquest projecte per la implicació i responsabilitat que s’ha demostrat.

1 comentario:

  1. Salutacions,

    Un treball interessant.
    Només un comentari: doneu-li forma als continguts ... aprofiteu el mitjà, "encasteu vídeos" , tipus de lletra, etc. Que el contingut sigui més agradable de llegir.
    Xavier

    ResponderEliminar